Így ünnepelték a költészet napját a Belvárosban

Ragnar Volarus

A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta József Attila születésnapján, április 11-én ünnepeljük. Ezen a napon a Belváros is kiemelt figyelmet fordított a magyar lírára.

A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta József Attila születésnapján, április 11-én ünnepeljük. Ebből az alkalomból minden évben irodalmi előadóestekkel, könyvbemutatókkal, költőtalálkozókkal és -versenyekkel tisztelegnek a magyar líra előtt. A rendezvényeken klasszikus és kortárs költők versei egyaránt szerepelnek. Gyakran diákok, vagy éppen a ma is élő szerzők tolmácsolják a költeményeket.

Mi sem természetesebb, mint hogy a Belváros is ünnepelt, és a magyar költészet napján Közösségi Könyvtárat nyitott a Károlyi-kertben, valamint csatlakozott a "Posztolj verset utcára" mozgalomhoz!

Pihenjünk meg a Belvárosban - Károlyi kert

A Károlyi-kert közpark Budapest V. kerületében. A Belváros legrégibb ebben a funkciójában megmaradt kertje, valamint a kevés magyarországi palotakert között a legjobban dokumentált. Területe a 17. század vége óta változatlanul 7625 m², vagyis 0,76 hektár. Többszöri tulajdonosváltás után, 1768-ban került a Károlyi család birtokába a palota és a hozzá tartozó kert, és egészen 1929-ig a családé is maradt.

A Károlyi-kert persze nem csak ezen a kiemelt dátumon foglalkozik az irodalommal. Elvégre 2016. október 1-én, az olvasás világnapján az önkormányzat már kihelyezett egy könyvespolcot is a parkban, olvasnivalóval.

A most létesített könyvtár így egy újabb forrás lett a verskedvelőknek, ahol kortárs és klasszikus írók versesköteteiből tudnak válogatni majd a parkban üldögélők.

A "Posztolj verset az utcára!" pedig egy költészeti akció a magyar költészet napján. A szervezet célja hogy magyar versek árasszák el az utcákat, hirdetőoszlopokat, járdákat, és minden legálisan posztolható felületet a magyar költészet legszebb soraival tegyünk igazán értékessé. 

https://stukko.blogstar.hu/./pages/stukko/contents/blog/51858/pics/lead_800x600.jpg
Belváros,Károlyi-kert,Költészet napja,Park
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?