Amit csak tudni szeretnél a Szent István Bazilikáról

Ragnar Volarus

A Belvárosban, ez a Szent István tér legnagyobb épülete. Erre talán mindenki rögtön rávágja a választ. Akiket minimális mértékben is érdekel a történelem, az pedig biztosan tud néhány információt is erről a monumentális építményről.

A Szent István Bazilika építésével és az utána történt eseményekkel kapcsolatban rengeteg mindent tudunk, hiszen sok minden problémával kellett szembesülni az első lépésektől napjainkig. Oly sokáig épült, hogy több építész is dolgozott rajta, a munkálatokat Hild József kezdte, Ybl Miklós folytatta, majd a díszítőmunkálatok és az épületbelső végleges kialakítása 1905-re készült el Kauser József vezetésével. Az első földmunkálatokat 1846-ban kezdték, viszont az 1848–49-es forradalom és szabadságharc miatt késedelmet szenvedett az építkezés. 1868. januárjában a felfalazott kupola és kupoladob beomlott, kivitelezési- és anyaghibák miatt. A második világháborús bombázások során, 1944–1945-ben a falak, a tornyok és a tetőzet szenvedett jelentős károkat, 1982-ben az épület ismét életveszélyessé vált, amikor egy erős vihar az utcára sodorta a nagykupola lemezfedését. A bazilika teljes felújítása végül 2003. augusztus 14-én fejeződött be.

Ám mindezek csak a „külsőségek”, és bár a Bazilika már kívülről is impozáns látvány, de esetében is igaz, hogy a belső számít csak igazán. Mert erről még többet lehet mesélni. Mindezt egy több mint másfél órás idegenvezetés során volt is alkalmam meghallgatni az Idegenvezetők Világnapján. Másfél óra? Kiáltanak fel néhányan. Higgyenek nekem, nagyon gyorsan eltelt, és még tovább is hallgattam volna.

Meg tudja mondani, mikor kapta meg a bazilika rangot ez a pompázatos épület, és hogy mióta hívják Szent István Bazilikának? Hogy mi volt a korábbi neve? Az tudták, hogy egyetlen külföldi sem, csak és kizárólag magyar művészek dolgoztak a belső tereken? Hogy amiket a kupolákban látunk azok nem freskók? Hogy hány féle márvány található az oszlopokban és egyéb helyeken? Hogy miképpen használják és rakják fel az aranyfüstöt? Ismeri a Bazilikában található szobrokat, és azoknak történetét? A Szent Jobbal kapcsolatban minden egyes információt tud? Járt márt a Kincstárban és a Kupolában is?

Ezek a kérdések csak hirtelen jutottak eszembe. De ha bármelyikre is nemmel válaszolt, már érdemes jelentkezni egy profi idegenvezető sétájára, és megtudni néhány igen megdöbbentő részletet erről a káprázatos csodáról, amely mellett a fővárosiak egy évben számtalanszor elmennek, ám szinte semmit sem tudnak róla. Tehát menjen el egy ilyen túrára, és legyen ön a következő, aki ez utóbbit már nem mondhatja el magáról.

https://stukko.blogstar.hu/./pages/stukko/contents/blog/49302/pics/lead_800x600.jpg
Belváros,Szent István Bazilika,Turizmus
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?