Idegenvezetők Világnapja a Belvárosban

Ragnar Volarus

Szinte mindennek van világnapja, miért pont az idegenvezetőknek ne lenne? Jobban belegondolva, egy érdekes, számunkra igazi élményeket adó szakmát ünnepelnek ezen a napon. Nem is akárhogy! A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) és a budapesti idegenvezetők szervezésében rengeteg érdekes eseményen vehetünk részt 2018. február 22-25. között a fővárosban, és ezekből a programokból a Belváros gyönyörű nevezetességei sem maradhatnak ki. 

 

Az említett időszakban, csütörtöktől vasárnapig minden nap gyalogos túrák, tematikus séták, tárlatvezetések, épületbejárások, múzeumlátogatások indulnak a város különböző pontjain. A programok nagy része térítésmentesen látogatható, de van néhány, melyen igazán csekély összegű díj befizetésével lehet részt venni. A programokra előzetesen regisztrálni kell!

És hogy a Belváros titkai és nevezetességei közül miket tárnak az idegenvezetők a látogatók elé. Íme néhány ízelítő.


Belváros-Lipótváros

Február 22., 13.00  és  15.00
Országgyűlési Könyvtár

A látogatás során megtekinthető az Országházban található – Steindl Imre által tervezett – könyvtár varázslatos, kétszintes olvasóterme. Megismerhetjük a könyvtár múltjában korábban szerepet játszó könyvkötészeti gépeket és a mai modern könyvtár működését. Mindezeken túl a könyvtár ablakából megcsodálhatjuk a Várnegyed és a Duna-part látványát.

Találkozó:  12.30 órakor az Országház metró kijárathoz legközelebb eső sarkánál. (Bp. V., Kossuth Lajos tér 1-3. XXV kapu)
Találkozó:  14.30 órakor az Országház metró kijárathoz legközelebb eső sarkánál. (Bp. V., Kossuth Lajos tér 1-3. XXV kapu)

Útvonal: az Országgyűlési Könyvtár termei
A szakvezetés időtartama: 60 perc
A belépés térítésmentes.

Regisztráció: max. 25 fő
Jelentkezési határidő legkésőbb: 2018. február 21. hétfő estig

A regisztráció alkalmával kérjük, adja meg nevét és személyi igazolvány számát (ennek hiányában útlevélszámát). A látogatáshoz kérjük, hozza magával azt az igazolványát, amellyel regisztrált a programra. A könyvtárba való belépéskor az előírások értelmében a repülőterekhez hasonló biztonsági átvilágítás történik.


Belváros- Lipótváros

Február 22-24., 10.00 -17.00
A Magyar Szecesszió Háza állandó kiállítása (1054. Budapest, Honvéd u.3.)

Bedő Béla palotáját Vidor Emil az összművészet, az u.n. Gesamtkunstwerk jegyében tervezte 1903-ban, a belga Victor Horta első teljes art nouveau háza után hat évvel. Egyidőben a skót Mackintosh jeles összművészeti házával. 2003-ban a Magyar Szecesszió Háza Kft, vállalkozott arra, hogy az épület teljes körű felújításával visszaadja méltóságát az épületnek. Régi fényképek alapján sikerült rekonstruálni a pávafark-íves, fakeretes portált, kibontani a régi belső teret. Az egész ház homlokzata azóta olyan, mint Bedő úr idején volt – Benkovich Attila építésznek és Gerle János építészettörténésznek, a korszak első rangú szakértőjének köszönhetően. A Magyar Szecesszió Háza korhű bútorok, dísztárgyak, festmények és használati eszközök gyűjteményével a XX. század eleji budapesti polgári élet hangulatát idézi. (szabad idézés a honlapról)

A Magyar Szecesszió Háza állandó kiállítása 2018. február 22. 23. és 24. napokon 10.00 – 17.00 óra között – tárlatvezetés nélkül – egyénileg megtekinthető a rendezvény alkalmából 50 %-os kedvezményes belépőjeggyel.

Felnőtteknek: 1000 Ft/fő;  diákoknak ,nyugdíjasoknak: 750 Ft/fő
Nincs regisztráció, csak jelszó: SZECESSZIÓ’’ – www.magyarszecessziohaza.hu


Lechner Ödön  ( 1845 – 1914 ) emléke Belváros–Lipótvárosban

Ki ne csodálta volna már meg az Iparművészeti Múzeum, a Földtani Intézet vagy a Hold utcai Posta Takarékpénztár mesébe illő épületeit, melyek színes mázas tetőcserepei messziről felkeltik a figyelmet?  Sétánk során Lechner művészete előtt tisztelgünk. Felkeressük építészeti remekein kívül néhány olyan épületét is, melyek még historizáló-eklektikus korszakában születtek. Eközben felidézzük alakját, a kort, amelyben élt.

Február 22., 15.00
Lechner Ödön  ( 1845 – 1914 ) emléke
Istvánmezőn, Herminamezőn és a Belváros–Lipótvárosban

Találkozó: 14.50  órakor a Földtani Intézet bejárata előtt (1143 Budapest, Stefánia út 14.)
Útvonal: Stefánia út- Hermina út- Bajcsy Zsilinszky út- Hold utca- Sas utca- Váci utca

Ajtósi Dürer sor 25/a.: Zala György villája (kívülről) – Hermina út 47. Sipeki Balas – villa (1905, ma MVGYOSZ) – 72-es trolibusz- Bajcsy Zsilinszky út 43.sz. Mándi Pál háza (1871-1875)- V. Hold utca 4.sz. Magyar Királyi Postatakarék (ma Nemzeti Bank/Állami Kincstár)-  3,:  President Hotel – Sas u. 9. (egykori Kéksas utca) Primayer János háza (1871-1872)

A séta időtartama:  min. 2 óra
A közlekedéshez:  2 db BKV-jegy
A sétát vezeti: Rusai Ágnes idegenvezető

Regisztráció: max. 25  fő

A sétához a VOX- kihangosító készülék használati díja: 450 Ft/fő


Belváros –Lipótváros

Február 23., 14.00
Kalazanci Szent József rendje – a piaristák Pesten

A piarista rend 1717-ben nyitotta meg első iskoláit a régi Pesten. Az Erzsébet híd építése és térrendezése miatt korábbi épületüket lebontják. A fővárostól megkapják a házhelyet, melyre 1916-ban felépül Hültl Dezső tervei szerint a mai Március 15 tér- Szabadsajtó út- Váci utca – Piarista utcai tömbben, a Pesti Belvárosi plébániatemplom szomszédságában rendházuk és iskolájuk. Az egyházi iskolák 1948-ban bekövetkezett államosítását követően az ELTE Bölcsészettudományi Karnak szolgál otthonául az épület, a kápolnában kialakítják az Egyetemi Színpadot. A kívülről patinás, belül felújított épületben, melynek falai közé a rendszerváltás után visszaköltözhetett a rend, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola és a piarista gimnázium folytatja rendi küldetését, magas színvonalú oktató—nevelő tevékenységét.
Épületbejárás Koltai András történész, a Piarista Rend Magyar Tartománya Központi Levéltárának vezetője szervezésében.

Találkozó: 14.00 órakor a Piarista Gimnázium előcsarnokában, a Piarista utcai bejáratnál (1052 Budapest, Piarista utca 1.)
Időtartama:  60 perc

Regisztráció: kissg@mail.btm.hu, max. 25 fő


Belváros – Lipótváros

1987 óta
Világörökségi helyszín, a pesti Duna-part látképi eleme

Február 24., 11.00
Budapest Belvárosi Főplébánia templomai

Találkozó : 10.45 órakor a  Bp.V. Március 15. téren, a templom bejárata előtt

Útvonal: Március 15. tér – Ferenciek tere – Károlyi utca- Egyetem tér- Szerb utca – Váci utca- Szervita tér 

Belvárosi plébániatemplom ereklyéi, kincsei, új altemploma – Ferenciek tere 9. A Belvárosi Ferences templom – (13.sz.; 1743.) , Liszt-emlékplakett – Kossuth Lajos utca- br.Wesselényi Miklós, az árvízi hajós, Dank Agáp és Szántófy Antal—emléktábla – a Ferenciek Bazára, Kárpátia udvar – G.B.L emlékhely, Batthyány-kripta (1849. okt.6.- 1870) – Nereidák kútja (1835,Uhrl Ferenc), Pest első kútja szoborral – a Belváros új főutcáján- Károlyi utca – Egyetem tér – Papnövelde utca 5-7 sz.: Egyetemi (Kisboldogasszony) templom 1786 óta ( (dzsámi,pálosok ( 1693,1715-1786),Egyetem- Királyi Pál utca 1.3 és Szerb u.sarka: 1838-as árvíztábla- a klarisszák egykori pesti rendháza ( 1728-1782), gr. Csáky É. Franciska apátnő ) –  Szerb utca 4. Szent György nagyvértanú szerb ortodox templom (1733, Mayerhoffer)- Váci utca 47/b. a domonkosok Szűz Mária és Szent Mihály tiszteletére emelt temploma (1765 Mayerhoffer), Angolkisasszonyok (1787) – (Petőfi S.u.)- Szervita tér 6.sz.: mecset helyén Szervita Szerzetesi Rend Szent Anna temploma és kolostora (1732), évszázados búcsújáró hely – Mária-oszlop

Időtartam:  3 óra
A sétát vezeti: Kövesdi Gabriella

Regisztráció: max.30 fő

Az audio guide kihangosító készülék használati díja : 450 Ft/fő
Kérjük, adományokkal segítsék a templomok fenntartását. Adománygyűjtés a Szent Mihály templom freskóinak restaurálására


Február 24., 10.00 
Séta a meghosszabbított Duna-korzón    

Az 1838-as árvíz után Reitter Ferenc hozzákezdett a buda-pesti rakpartok kiépítéséhez. Tervéből a Lánchíd pesti hídfő szakasza, majd 1866-ra a Petőfi- tér és a Zoltán utcáig tartó sáv valósult meg, 1881-re elkészült a Margit híd és a Boráros tér között az árvíztől biztonságot nyújtó kétszintű támfal és védmű. Új Duna-part jött létre. A Dunától elhódított, feltöltött területen szállodák épültek, alsó szintjükön éttermekkel, kávéházakkal, a terek összekötésével létrejött a Duna-korzó. A több mint száz éves villamos-vonalát az alsó rakpart fölé épített 498 méter hosszú vasszerkezetű viadukton vezették. A híd alatt raktárakat létesítettek, és aluljárókat vezettek a partra. A vágányokat a korzótól Ybl Miklós tervezte kő mellvéd és kandeláberekkel egybeépített öntöttvas korlát választotta el. A Budapest Szíve program a Duna- korzó vonalát a Március 15. térig nyújtotta ki. Pest történelmi magjáig: a Contra Aquincum kövein emelt Belvárosi plébániatemplomig, melynek új altemploma a feltárt középső bronzkortól történelmi korok kultúráját őrzi. A Duna bal partján, a pesti rév környezetében letelepedett emberi közösségek emlékét hirdeti.

A Belvárosi –Pesti Nagyboldogasszony – főplébániatemplom

Sétánk első részeként Pest történetének tanúépületét, a Pesti Belvárosi Plébánia-templomot tekintjükmeg. Bejárjuk a templom felújításának, régészeti feltárásainak eredményeként kialakult sacrális tereket.

Találkozó: 9.45 órakor a templom főbejárata előtt (Bp. V. Március 15. tér)
Időtartam: min. 30 perc
A kihangosító készülék használati díja: 450,- Ft/fő
Az Idegenvezetők Világnapja alkalmából a Belvárosi főplébániatemplom a belépődíjtól eltekint.

Regisztráció ITT (az oldal alján lévő boxban) maximum 30 fő.


Február 24., 11.00
Séta a Duna-korzón    

Találkozó: 10.50 órakor a Magyar Tudományos Akadémia főbejárata előtt (Bp. V. Széchenyi István tér 9.)
Útvonal: Széchenyi István tér- Vigyázó Ferenc utca- Eötvös tér- Vigadó tér- Petőfi tér- Március 15. tér

Széchenyi István tér –  MTA (1865, August Stüler) – Vigyázó Ferenc .u: Hotel Prestige (1861 koraeklektikus lkh , Hild József) – az egykori Rakpiac tér, Felső Dunasor és épületei, köztük az egykori Nákó-ház, Gresham-palota, Diana fürdő, az egykori Kereskedők Háza (1830, Hild)  1851-től Lloyd- palota-  a Budapesti Áru és Értéktőzsde (1872) emléke – Széchenyi Lánchídja –  Vigadó tér: a Redoute és a Vigadó  (1832, Pollack; 1865, Feszl) – a hajdani és jelenkori  szállodák– a Hajóhíd emléke, hidak  a 2-es villamos – Magyar Ortodox templom (kívülről)- a Március 15. tér: Contra-Aquincum, Belvárosi Plébánia templom (kívülről)

A séta időtartama: cca 2,5 óra
A sétát vezeti: Lengyel Vera  idegenvezető
A kihangosító készülék használati díja: 450,- Ft/fő

Regisztráció ITT (az oldal alján lévő boxban) maximum 30 fő.


Február 24., 11.00
Szobrok és terek
Séta a megújult Kossuth téren és a Szabadság téren

Találkozó: 10.45 órakor az Országház látogatóközpont tér felőli oldalán. (Bp. V. a Kossuth Lajos tér)

Útvonal: A Kossuth tér és szobrai- a Szabadság tér és környéke

A Kossuth tér és szobrai: II. Rákóczi Ferenc szobra (1937, Pásztor János) – Kossuth Lajos szoborcsoport (1927, Horvay János, 1952, Kisfaludi S. Zs., 2015) –  gr. Andrássy Gyula szobra (1906, Zala György, 2016) , gr.Tisza István (1934, Zala György, 2014); –  az 1956-os emlékmű –  a Nagy Imre emlékmű  (1996,Varga Tamás) – Szabadság tér  – Ronald Reagan (2011) és Harry Hill Bandholtz (1936,- Ligeti Miklós,1989) szobra-  USA Nagykövetség – utolsó Szovjet emlékmű (1946) –  régi Tőzsdepalota – Nemzeti Bank- A Német Megszállás Emlékműve és előtte az Eleven Emlékmű:  jelenleg Magyarország legellentmondásosabb köztéri szobrai – végül  egy titokzatos katonai bunker

A séta időtartama: 1,5 óra

A sétát vezeti: Decsényi Katalin idegenvezető

Regisztráció: szobrokterek11@gmail.com, max. 30 fő


Február 24., 11.00
Váci utca I.
Séta a Váci utca déli részén

A Váci utca – egykor Főutca, Nagy utca – már a középkorban is fontos szerepet töltött be Pest életében. A városfalon belül a déli rondellától a Váci kapuig haladt. Megőrizte eredeti nyomvonalát. A XVII. században I. Lipót császárról Lipót utcára keresztelték. A Váci kapu lebontását (1789) követően a Váci nevet kapta a mai Erzsébet híd vonaláig, majd a XIX. sz elején a déli végéig. Építéstörténete is, a pesti kereskedelemben betöltött szerepe miatt is, Pest egyik leggazdagabb emlékekkel tele utcája. Sétánk a közelmúltban sétálóutcává alakított déli részen halad, ami a pesti polgárság körében szinte nem is a klasszikus „Váci utcát” jelenti. Érdekességekben azonban ez a rész is bővelkedik. A legdélibb ponttól, a Fővám tér 5.sz. Amber’s French Bakery & Cafe üzlettől indulva felkeressük a Váci utca különféle vállalkozóit. Sétánkat a Mátyás pince bemutatásával fejezzük be.

Találkozó: 10.45 órakor Fővám tér és a Váci utca sarkán
Az audio guide kihangosító készülék használati díja: 450 Ft/fő
A séta időtartama: 2 óra.
A sétát vezeti: Kacskovics Fruzsina építészmérnök, idegenvezető, a Kincses Belváros Egyesület elnöke

Regisztráció: fruzsina@kacskovics.hu, max. 30 fő


Február 25.

Szent István Bazilika, Budapest
Hild, Ybl, Kauser, 1851-1905/6  

10:00 – Püspöki Nagymise Snell György Püspök celebrálásában
A nagymise záró áldása előtt:
Üdvözlet Budapestről Magyarországnak és a Világnak.
Köszöntőt mond és áldást ad az idegenvezetők munkájára Snell György esztergom-budapesti segédpüspök, pudenzianai címzetes püspök, a Szent István Bazilika plébánosa, a Szent Jobb őre. 

12:00 – Szentmise Dr. Farkas Attila érseki tanácsos, ny. segédlelkész celebrálásában 

13.00 – 13.20
Orgonakoncert Virágh András orgonaművész közreműködésében
A műsoron magyar és külföldi klasszikusok művei

13.30
Épületismertető séta a Szent István Bazilika templomterében, a Kincstár és a Panoráma kilátó megtekintésével

Találkozó: a főbejárat előtti csarnokban, Bp. V. Szent István tér 1. sz.
A séta időtartama kb. 1,5 óra
Az épületismertető sétát vezeti: Dósáné Imreh Zsuzsanna, a Szent István Bazilika Turisztikai Referense. A Kincstárban és a Panoráma kilátónál a Bazilika helyi munkatársai vezetnek, segédkeznek.

A látogatás regisztrációhoz kötött: bazilika.regisztracio@gmail.com

15.00
A Szent István Bazilika szentjei és jeles ereklyéi

Előadással egybekötött épületismertető vezetés a Bazilika sacrális tereiben. Az előadást és a sétát Kovács Gergely  okl. posztulátor, a Szent István Bazilika Kincstárának kurátora tartja Dósáné Imreh Zsuzsa idegenvezető, a Szent István Bazilika Turisztikai referensének a  közreműködésével.

Időtartam: 60 perc

Regisztráció: bazilika.regisztracio@gmail.com, max.100 fő

Az Idegenvezetők Világnapja alkalmából a Szent István Bazilika eltekint a belépődíjtól a Bazilika világnapi programjain részt vevők számára.


Február 25., 12.00
Szecessziós mesterek nyomában II.
Körösfői – Kriesch Aladár 
( 1863 – 1920 )  művészete a fővárosban

Az impozáns méretű szecessziós faliképek nagy része, amelyeket a sétán megtekintünk, a XIX. század eleji nagy állami megrendelések korában készültek. Az intézmények hatalmas falfelületének díszítésére Lotz Károlyt és Than Mórt, a korszak leginkább foglalkoztatott festőit kérték fel. E mesterek művészi felfogásától jelentősen eltérnek, egyéni hangot képviselnek a Gödöllői Művésziskola mestereként elhíresült Lotz-tanítvány, Körösfői-Kriesch Aladár falképei, freskói. A mesternek a Nemzeti Szalon számára készített munkái az épülettel együtt megsemmisültek. Az életmű további elemei Gödöllőn, Erdélyben és Velencében láthatók.

Találkozó: 12.00 órakor a Parlament Látogatóközpontjában (Bp. V. Kossuth Lajos tér  1-3.)
Indulás: 12.15 kor

Útvonal: Országház (1904, Steindl): Főlépcsőház- kupolacsarnok- Vadászterem: 1902, Bölényvadászat (Attila megmenti Budát), Halászat a Balatonon a XV. században – a Nemzeti Szalon emléke – (V. ker, Erzsébet tér) – Egyetemi templom, Papnevelde (A jópásztor mozaik)  Zeneakadémia: A művészet forrása, falkép, 1907- Fiumei Sírkert árkádsor kupolája: Krisztus feltámadása c. mozaikkép, 1908 

Időtartam: kb. 4 óra
Vezeti: K. Kriesch György, a művész unokája
Közlekedés: gyalogosan illetve  tömegközlekedéssel, 2-3  BKV-jegy

Részvétel regisztrációhoz kötött:  katigyuri87@gmail.com, max. 80 fő

Figyelem: az Országház épületébe kizárólag előzetes biztonsági átvizsgálás után lehet belépni, nagyobb méretű táskák és csomagok nem hozhatók be.
További tájékoztató: www.parlament.hu

A Kossuth tér a forgalom elől le van zárva, csak gyalogosan közelíthető meg. A látogatás az Országgyűlés programjai vagy állami protokollrendezvények miatt akár közvetlenül a beléptetés előtt lemondható. A Országház látogatására az Országgyűlés Hivatala az Idegenvezetők Világnapja alkalmából a séta résztvevői számára ingyenes belépést biztosít. A Zeneakadémia szintén térítésmentes belépést nyújt a Világnap alkalmából. Az Idegenvezetők Világnapja rendezvényt követő programok, melyek K.Kriesch Aladár műveit mutatják be, részvételi díjjal vehetők igénybe. Kriesch György idegenvezetőnél lehet jelentkezni rájuk.


Február 25., 11.00
Az első görög diaszpóra emlékei a mai pesti belvárosban, avagy hogyan vált Pest a török kiűzetése után virágzó kereskedelmi központtá?

Szeretnéd megtudni, hogy: Hány náció kellett ahhoz, hogy a Lánchíd-projekt létrejöhessen? Kinek a pénzéből épült fel a híd? A XIX. században ki volt a legnagyobb mecénás az országban? A Váci utca melyik mellékutcája volt magánkézben? Kinek köszönhetjük a Városligetet? Miért galamb a Galamb utca? Kik voltak a Sinák, Nákók, Lykák, Borárosok, Harisok, Szacelláriak, Murátiak, Derrák, stb.? A válaszokat megtudhatod egy belvárosi séta keretében, mely a Lánchídtól az Erzsébet téren és a József nádor téren át végigvezet a Váci utca északi szakaszán egészen a Petőfi téri Görög templomig. Követjük az ókori görögök példáját, sétálva beszélgetünk, beszélgetve sétálunk, és közben a megmaradt klasszicista házak (és persze a meg nem maradottak hűlt helye) kirajzolja a XVIII-XIX. századi pesti görög kereskedők életrevaló és gazdag közösségét, családjait, terveit és csalódásait, és azt, hogyan járultak hozzá eme csodás város kialakulásához.

Találkozó: A Magyar Tudományos Akadémia bejáratánál az V. kerületi Széchenyi (Roosevelt) téren
Időtartam:  3 óra
A sétát Bakirdzi Kalliopé, a második görög diaszpóra tagja vezeti.

Regisztráció: max. 40 fő

Kérjük szépen, csak azok jelenjenek meg a helyszínen, akiknek visszaigazoltuk a jelentkezését. 


Február 25.

Váci utca II. Séta a Váci utca északi részén

Indulás: A beállványozott Klotild palota előtt a Rollerező szobornál

Ez az a hely, ahol az Erzsébet híd építése miatt a XIX. sz. végén, XX. sz. elején lebontották a belváros legrégebbi részét, hogy a hídon Pestre érkezve egy új „fogadótér” és tengely alakulhasson ki a Pesti oldalon.  A bontások még a XX. sz. derekán is folytatódtak, mikor 1964-ben felépült a ma látható második Erzsébet híd.

Útvonal:  először a XX.sz-i beépítés és a Klotild paloták építési történetét ismerjük meg, betekintve a Buddha Bárnak otthont adó bal Klotild palota földszintjére.. Megállunk a volt Pesti Főtéren, és megszemléljük, mely épületek maradtak meg az egykori Főtér határoló házai közül.  Megismerjük a Haris Bazár átépítését, melynek eredménye a mai Haris köz. Az innen induló Váci utcának a Vörösmarty térig tartó része a  lakosság körében mindég az „elegáns” bevásárló utcát jelentette, de a XVIII. századtól kezdve legalább annyit változott, mint maga Pest történelme. Ezt a történetet igyekszünk nyomon követni sétánk folyamán, meg-megállva és benézve egy-egy emblematikus épületbe. Mesélek majd a múltról, régi képek bemutatásával, kicsit nosztalgiázunk a szeretett és eltűnt üzletekről és bemutatok néhány új vállalkozást. Sétánk a Vörösmarty téren ér véget, ahol meghallgatjuk Váci 1 üzletház történetét. Sétánk az épületben működő Szamos cukrászdában ér véget, ahol kávét ugyan nem, de az üzletvezetőtől néhány információt kapunk a Gerbeaud konkurenciájaként megjelenő kávéházról és „látvány manufaktúráról”.

Időtartam: 2 óra
Vezeti: Kacskovics Fruzsina építészmérnök, idegenvezető
Az audio guide kihangosító készülék használati díja: 450 Ft/fő

Regisztrálni fruzsina@kacskovics.hu,  címen lehet  max  30   fő.

Ezen felül lesznek autóbuszos, hajós, sőt, villamosos városnéző programok, séták, sőt, mikrobuszos túrák is mozgáskorlátozottak részére.

A rendezvény minden programját folyamatosan töltik föl az Iparkamara honlapjára:

http://bkik.hu/idegenvezetok-vilagnapja-2018/

valamint Facebook oldalukat is érdemes figyelemmel kísérni a rendezvényekkel kapcsolatos friss információkért.

https://stukko.blogstar.hu/./pages/stukko/contents/blog/48863/pics/lead_800x600.jpg
Belváros,Idegenvezetők Világnapja,Turizmus
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?