Csodás porcelán díszkutak a megújuló József nádor téren

Ragnar Volarus

Magyarország két leghíresebb porcelángyártó manufaktúrája készíti majd a felújítás után újra régi pompájában tündöklő József nádor tér két szökőkútját. Erről állapodott meg Szentgyörgyvölgyi Péter – Belváros polgármestere a Herendi- és a Zsolnay Porcelánmanufaktúra vezetőivel – Dr. Simon Attila vezérigazgatóval és Treitz Ferenc cégvezetővel. A megállapodás nem titkolt célja, hogy ezzel bővüljön a Belváros turisztikai szempontból is kiemelt látogatóhelyeinek száma és az odalátogatók egyúttal megismerhessék Magyarország egyedülálló hungarikumait - két látványos szökőkút formájában.

Treitz Ferenc, a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója és Szentgyörgyvölgyi Péter, Belváros polgármestere

Szerencsére eddig sem panaszkodhattunk a Belvárosi Önkormányzat a történelmi városrész megújítása és szépítése miatt. Jelenleg is több közterületi fejlesztés van folyamatban, amelynek egyik legnagyobb beruházása - és várhatóan egyik legszebb gyöngyszeme - a József nádor tér átépítése, mely a tervek alapján idén ősszel készül el.

Az Önkormányzat nem titkolt célja, hogy a tér névadójához méltó, impozáns arculatot kapjon és egyúttal az is, hogy az ott lakók és látogatók örömmel vegyék birtokba a megújult területet. A tér a felújítás során természetes kőburkolatot kap és korhű kandeláberek kihelyezése teszi hangulatossá a tér megvilágítását. Fontos szempont volt már a tervezés során is a tér park jellegének felélesztése, a József nádor emlékszobor méltó környezetbe emelése.

A parkolóhelyek biztosítása, a sétáló és zöld felületek növelése mellett pedig a beruházás igazi ékköve lesz a két új szökőkút kialakítása. Mivel a Herendi és a Zsolnay porcelángyártó cégeknek is megtalálhatóak a termékeik a téren található üzletekben, ezért adta magát az ötlet, hogy felkérjék őket egy-egy egyedülálló szökőkút megalkotására.

Élet fája

A Herendi Porcelánmanufaktúra saját motívumainak felhasználásával tervezte az „Élet fája” elnevezésű díszkutat. Különleges felépítését az adja, hogy a belső részben elhelyezett rozsdamentes acélváz végein – rügy mintázatban vannak az egyes elemes porcelántestek ráépítve. A „fa gyümölcsei” belülről megvilágításra kerülnek, mely a porcelántest készítésének egyediségéből fakadóan különleges látványosság lesz a megújult téren. A fa ~ 2,80 m magas és egy vízzel körül vett medencében áll, melyben habosító fúvókák mozgatják a vizet és adnak egyedi játékos megjelenést a műalkotásnak.

Herkules kút

A Zsolnay Porcelánmanufaktúra szakemberei a tér terveinek áttekintése után álmodták a térre a Herkulesfürdői kút mását. A kút a tér nagyobb, déli zöldfelületében kerül elhelyezésre. A kútról fentről lefelé vízköpőkön keresztül csorog majd le a víz a középen elhelyezkedő kisebb medencékbe, melyekből tovább folyik az alsó nagyobb gyűjtőmedencébe. Teljes magassága 4,25 m. Színvilágban a pasztelles, az eredeti helyszínen is fellelhető Tardosi színvilághoz hasonló lesz a szökőkút, valamint a megvilágítás fontos szerepet kap: kiemeli a medence alján lévő motívumokat.

https://stukko.blogstar.hu/./pages/stukko/contents/blog/48857/pics/lead_800x600.jpg
Belváros,Fejlesztések,József nádor tér,Művészet
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?