Adventi gyertyagyújtás a Belvárosban

Ragnar Volarus

Hivatalosan is megnyitották az Adventi Ünnep a Bazilikánál rendezvénysorozatot, amely egyben a Belváros adventi gyertyagyújtó ünnepsége. Nem mellékesen az ünnepi díszkivilágítását is ilyenkor kapcsolják fel a Belvárosban.

Európa tíz legszebb karácsonyi vására között tartják számon a Bazilikánál rendezett eseményt, talán nem is véletlenül, hiszen a csodás helyszín mellett itt az élménydús, közös időtöltés a fontos, a keresztény hagyomány szerinti meghittség, a szeretteinkkel töltött idő. Ezt pedig itt mind megkaphatjuk. Többek közt ezért is nyitotta meg  büszkén a kerület polgármestere, Szentgyörgyvölgyi Péter a rendezvénysorozatot.

„A mai napon kezdetét veszi az advent, a kereszténység egyik legszebb ünnepe. Belvárosban már hagyomány, hogy ilyenkor együtt gyújtjuk meg az adventi-koszorú első gyertyáját és felkapcsolva a díszkivilágítást, együtt öltöztetjük ünnepi díszbe a kerület tereit és utcáit. Ez a készülődés és várakozás időszaka, amely az egész kereszténységet összefogja és benne olyan családtagokat, barátokat, vagy azonos helyen élőket, akiket a hétköznapokban is az odafigyelés, a kölcsönös törődés és a szeretet kovácsol egy közösséggé. Talán év közben elbizonytalanodhattunk, hogy megőrizhetők-e azok az értékek, amit az előttünk álló négy vasárnapon ünneplünk. A hit, a remény, az öröm és a szeretet. Hiszen nap mint nap értesülünk olyan eseményekről, amelyek veszélyeztetik ezeket a számunkra fontos értékeket. De mi itt, a Belvárosban együtt élünk át olyan élményeket, amelyeket a közös hit és az értékrend, az egymás iránti kölcsönös tisztelet jellemez. Összefogással képesek vagyunk megőrizni hagyományainkat és értékeinket. Ezért ünnepeljük együtt közösségünk meghatározó, fontos ünnepeit, legyen az vallási, nemzeti vagy családi. Ezért hiszem, hogy mi belvárosiak, budapestiek, magyarok képesek vagyunk megőrizni magyarságunkat, hitünket és egységünket. Ennek jegyében kívánok mindenkinek boldog ünnepeket. „

Az esemény támogatói is köszöntötték néhány szóval az ünneplőket, végezetül az évek óta óriási munkát végző és felbecsülhetetlen segítséget nyújtó Magyar Ökumenikus Segélyszolgálat vezetője. Ezután a kerület polgármestere néhány gyermek segítségével felkapcsolta a díszkivilágítást.

Következőként Snell György esztergom-budapesti segédpüspök, a Szent István Bazilika plébánosa, a Szent Jobb őre a szeretetről osztotta meg gondolatait, az odafigyelésre és türelemre hívta fel mindenki figyelmét, hogy próbáljuk meg szebbé, emberibbé tenni az ünnepi készülődést. Amelyet ha szebbé varázsolunk, akkor az adventi gyertya fénye és melegsége beköltözhet a szívünkbe. Majd megáldotta az adventi koszorút és meggyújtotta az első gyertyát.

Ezután első alkalommal tekinthettük meg a Bazilika fényfestését. Már hagyomány, hogy évről-évre vadonatúj vetítéssel ajándékozzák meg a belvárosiakat, ezúttal azonban meglepetésként minden eddiginél különlegesebb fényfestéssel készült a Belváros. Az idei film szereplői a 3D technikának köszönhetően megelevenednek, szinte „lelépnek” a Bazilika monumentális homlokzatáról és ezáltal életre keltik a teret. Újévig - a szenteste kivételével - minden este, a sötétedést követően óránként megtekinthetik a háromdimenziós filmet, félóránként pedig az elmúlt évek alkotásait mutatják be. 

 

Ám itt nem ért véget a Belváros nyújtotta programok sora, hiszen néhány nap múlva következik a Szent Miklós Napi Ünnepség. 

Végezetül íme egy kedvcsináló videó a karácsonyi vásárhoz. 

https://stukko.blogstar.hu/./pages/stukko/contents/blog/45556/pics/lead_800x600.jpg
Adventi Ünnep a Bazilikánál,Belváros,Karácsony
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?