Közösségi Tér a Mérleg utcában

Ragnar Volarus

A mai napon bemutatták a sajtónak a Belváros új Közösségi Terét a Mérleg utcában, amelyet napokon belül birtokukba is vehetnek a kerület lakói, és garantáltan rengeteg örömüket lelik majd benne. Egészen káprázatos csodavilágot varázsoltak a város szívébe a szülőknek és a gyerekeknek.

Elsőként Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester mondta el, miért is kezelték kiemelt fontosságú projektként a Közösségi Tér ügyét.

- Mi belvárosiak örülünk hogy itt élhetünk, és ez ma különösen igaz, mert nekünk belvárosiaknak mindig is fontos volt az összetartó közösség. Bár kívülről nézve ez nem így tűnhet, hiszen úgy tartják, egy nagyváros szívében nem lehet igazi közösség. Most pedig itt a tökéletes ellenpélda. 2015 telén az Aranytíz Kultúrházban kezdtünk programokat szervezni, és mostanra már állandó jelleggel 30 foglalkozást tartunk ott. Ezért volt indokolt, hogy egy külön helyet alakítsunk ki, ami erre minden szempontból alkalmas. Számunkra is kiemelten fontos a család, ezért minden fejlesztésnél, támogatási rendszer kidolgozásánál ezt tűzte zászlójára a Belváros. A közterület-fejlesztések is erről szólnak, hogy újra betöltsék funkciójukat a közterületek. Ezért épültek fitneszparkok a mozgáshoz, ahol sportolhatnak, és összejöhetnek a kerülte lakosai, a Vadász utca 30. alatt pedig már elkezdődött a Sportkomplexum építése. Mindannyian tudjuk, hogy kellenek azok a helyek, ahol a közösségi élmény együtt megélhető.

A Belváros már nem öregedő kerülte. 2017-ben 239 18 év alattival több lakosa lett a kerületnek. Nem itt születtek, de újra vonzó lett a Belváros a fiataloknak.

- A 30 állandó csoport átköltözik az Aranytízből, ezek kivétel nélkül megmaradnak, de kiemelnék néhány új programot. Az egyik legérdekesebb az Apa Akadémia, ami előadásokkal, tréningekkel segíti az apákat és anyákat abban, hogy az apák minél többet és „elég jó apaként” vehessenek részt gyermekeik nevelésében és a családi élet alakításában. A Legyél Te is hős! egy 2018-ban induló programsorozat, amelynek során olyan fiatal és népszerű V. kerületi kötődésű beszélgetőpartnereket (sportolókat, zenészeket, színészeket, művészeket stb.) hívnak majd meg, akik képesek bevonzani és motiválni a fiatalokat, jó példával járnak előttük. Egy másik érdekes próbálkozás a Szenior mesemondó klub, amelynek célja többrétű. Egyrészt szeretnénk a mesélni, mesékkel foglalkozni vágyó idősek számára egy csoportot létrehozni, ahol mesékkel és egymással találkozhatnak. Másrészt idősek és fiatalok találkozására szeretnénk alkalmat teremteni azáltal, hogy ősztől mesemondó családi délutánok keretében a csoport tagjai röpíthetik el a gyerekeket a mesék birodalmába. 

Egyedülálló Budapesten, de talán az országban, olyan gyermekfelügyeletet kívánunk létrehozni a kerületi szülőknek és gyerekeknek, hogy az édesanya nyerjen egy kis szabadidőt. Hogy tudjon ügyeket intézni, vagy akár egy kis társadalmi életet éljen.

Ezután Jeneiné Rubovszky Csilla alpolgármester is szólt néhány szót a Közösségi Tér életéről.

- A Segítő Kezek az Aktív Életért Közhasznú Nonprofit Kft. 2014-ben kapott lehetőséget a testülettől, hogy gondolkozzon egy újabb Közösségi Tér létrehozásán. Abban az évben készült el a Belváros Szociális térképe, és 2000 itt élőt kérdeztünk meg, hogy a családoknak milyen típusú szolgáltatás segítene a mindennapokban? Itt kiderült, hogy hiába jár élen a Belváros a pénzbeni és természetbeni ellátásokban, de a közösségi és személyes szociális szolgáltatásokat is igényelnének az itt élők. A Közösségi Térben most elsősorban a gyermekes családoknak szeretnénk a szocializációs folyamatokban segíteni. Éppen ezért a várandósságtól egészen a kamaszkor végéig fejlesztettük a szolgáltatásokat. A Pocak Klub egy csoport olyan várandós szülőpároknak, akik szeretnének tudatosan felkészülni kisbabájuk megszületésére, a család átalakulására és kibővülésére. A kétheti rendszerességgel megrendezett zárt csoportokon szakemberek segítenek a leendő szülőknek együtt végigmenni a szülővé váláshoz vezető úton, olyan témákon keresztül, amelyek fontosak a kiegyensúlyozott gyermekneveléshez, és amik túlmutatnak a kórházi felkészítő foglalkozások technikai kérdésein. Többek közt babamasszázst hasfájós babáknak, ezzel is közelebb kerülve a gyermekükhöz. A Meseműhely program kifejezetten az iskolára készíti fel a gyerekeket, mesés játékos formában bizonyítjuk nekik, hogy nem kell félniük az iskolától.

Ezek után mindenki megtekinthette a Közösségi Teret, barangolhattunk egyet ebben a Belvárosi meseországban. Íme:

Baba- és gyermekbarát kávézó

Baba és gyermekbarát kávézóban szeretettel várják a pihenésre, beszélgetésre vágyókat, ahol a foglalkozásokra váró felnőttek és gyerekek egyaránt kellemesen tölthetik idejüket.

Meseerdő szoba

A Belvárosi Közösségi Tér a kerület lakosai számára egyedülálló, ingyenes időszakos gyermekfelügyeletet kínál a vidám hangulatú, csupaszín Meseerdő szobában. A szakemberek hat hónapostól iskolás korig vállalják a bejelentkező gyerekek felügyeletét, amelyet hetente változó témára felfűzve, projekt módszerben valósítanak meg. 

Hetedhét családi játszószoba

A Hetedhét családi játszószoba szülőknek és gyerekeknek kínál helyet és izgalmas játékokat az együtt töltött idő tartalmas és változatos eltöltésére. Itt télen-nyáron kellemes hőmérsékleten, jól felszerelt játékpark várja a kerület lakosait, a kisbabától kisiskolás korig mindenki megtalálhatja a neki való elfoglaltságot és társaságot. 

Gingalló foglalkoztató

A Gingalló foglalkoztató szobában gyermek és felnőtt csoportok is helyet kapnak, ez a szoba ad helyt többek között a Kismaszat csoport foglalkozásainak, a Belvárosi Meseműhelynek, az óvodás- és iskolás gyermekpszichodráma csoportnak, a Pocak Klubnak és a Szenior Mesemondó Programnak is. 

Bíbola szoba

A Bíbola foglalkoztató és mozgásfejlesztő szoba ad helyet mozgásos egyéni és kiscsoportos foglalkozásoknak. Itt a számtalan korszerű mozgásfejlesztő eszköz segítségével a szakemberek abban nyújtanak segítséget a gyerekeknek, hogy a mozgásfejlődés prevenciós és terápiás támogatásával a gyermek idegrendszeri érése megfelelő módon történjen, ezzel megelőzve, vagy korrigálva a tanulási és viselkedési nehézségeket. A foglalkozásokat a szülők számára nyújtott konzultációkkal kísérik. A szakemberek preventív korai fejlesztő játszó foglalkozásokat, pszichomotoros fejlesztést és DSZIT (Ayres) terápiát tartanak. 

Pillangó szoba és Mókus Szoba

A Pillangó és Mókus szobában gyógypedagógus és szakpszichológus szakemberek egyéni foglalkozásokra várják a gyerekeket, a szülőket pedig tanácsadásra, konzultációra. Külön gyermekpszichológiai tanácsadásra és családi konzultációra is lehetőség nyílik a szakemberekkel történő egyeztetésnek megfelelően.

Ezeken túl Baba-mama kuckó biztosítja az édesanyák és kisgyermekeik számára a meghitt hangulatú, nyugodt szoptatást és pelenkázást, valamint a piciknek alvásra, pihenésre is helyet biztosítanak a nyugodt hangulatú Bárány szobában.

November 20-tól nyílt hét keretében lehet kipróbálni az új Közösségi Teret, amire már most lehet regisztrálni.

https://stukko.blogstar.hu/./pages/stukko/contents/blog/44875/pics/lead_800x600.png
Belváros,Belvárosi Sportközpont,Család,Közösségi Tér
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?