Belvárosi Művészeti Napok

Ragnar Volarus

Amikor az ötlet először felmerült, még csak egy hosszú hétvégén át, egy péntektől-vasárnapig tartó rendezvényt álmodott meg a Belvárosi Művészeti Napok szülőatyja, Wohlmuth István. A cél egyszerű volt: a Belvárosban néhány napig minden a művészetről és a kultúráról szóljon, ingyen. Azóta ő lett a kerület kulturális tanácsnoka, a BMN pedig egyhetes fesztivállá gyarapodott, rengeteg rendezvénnyel, sok helyszínen. 

- Fél év munka áll mögöttünk, de eszmeiségében és szellemiségében is sikerült egy olyan fesztivált összehoznunk. amivel maradéktalanul elégedettek lehetünk. Kitaláltuk a főbb programokat, de egyúttal kiírtunk egy kulturális pályázatot, és amennyiben olyan pályamű érkezett, ami beleillett az elképzelésbe, azt beépítettük a programba. Viszont szeretném kiemelni, hogy semmit nem utasítottunk el, csupán más időpontban, más alkalommal kerítünk rá sort, nem a Művészeti Napok keretein belül. 

Az ünnepélyes megnyitóra hétfő este került sor az Aranytíz Kultúrház Átriumában, Verebics Katalin és Mohamed Abou festőművészek kiállításával. Ám az elkövetkező napok még rengeteg programot kínálnak, amik közül a BMN közösségi oldalán mindenki kedvére válogathat. De természetesen Wohlmuth István a figyelmünkbe ajánl néhány kiemelkedően érdekesnek tűnő előadást és kiállítást.

Wohlmuth István a megnyitón

Kedd:

17 órától megtekinthető Fekete Géza szobrászművész - akinek már édesapja is itt alkotott a Belvárosban - kiállítása az Aranycsapatról. 2018 az Aranycsapat éve lesz, ám a Belvárosban kicsit előrehozták ezt a jeles alkalmat. 

19 órakor kezdődik az Aranytíz Kultúrház Tolnay termében az Érzések című jazz est, ami igazi kuriózum, hiszen József Attila verseit zenésítik meg Jónás Rezső és művésztársai.

Fekete Géza szobrászművész

Szerda:

19 órakor a Duna Palotában a Duna Szimfonikusok hangversenye (vezényel: Deák András), Nem félünk a Farkastól... címmel. 

Csütörtök:

Szintén 19 órakor különös zenés kalandozás Hrutka Róberttel és csapatával, Kálloy Molnár Péter estjén az Aranytíz Tolnay termében.

Kálloy Molnár Péter

Péntek:

Hamvas Béla-Rudolf Kassner-Dóczy Péter: Az indiszkrét ember című előadása, Blaskó Borbála, Gál-Horváth Bernadett, Gera Anita és Kardics Noémi szereplésével, Dóczy Péter rendezésében. Hárfán közreműködik Dóczy Gabriella.

Szombat:

Délelőtt a gyerekeknek nyújthat szórakozást A csodatévő varázspálca zenés mesejáték az Aranytízben, este pedig a FUGA-ban a felnőtteknek lehet izgalmas program a Kamara-Kör 1, ahol fiatal zenészek zongoraestjét rendezik, olyan nevekkel, mint Dolfin Balázs, Matuska Flóra, Molnár Marcell, Méri Péter, Radnóti Róza, Szilasi Dávid, Tomasz Máté és Virág Mátyás.

Vasárnap:

17 órakor Radnóti Róza és Ránki Fülöp négykezes zongoraestje lesz a Petőfi Irodalmi Múzeumban, 19 órakor pedig Kié vagy, mondd! - Szávai Viktória és Adorjáni Bálint sanzonestje, Nagy Bálint zongorakíséretével az Aranytíz Tolnay termében.

Hétfő:

A zárónapon egy időben két kiemelkedő programot is nyújt a BMN, ám nagyon különböző közönségnek. 19 órakor a Tolnay teremben Rossini: A sevillai borbély - a Bel Canto Egyesület előadásában, a főbb szerepekben Yanis Benabdallah, Tóth János, Vámosi Katalin, Haja Zsolt és Jekl László. Ugyancsak ebben az időpontban rendeznek a Hold utcai piacon egy 90 perces élő Takáts Tamás Blues Band koncertet.

Takáts Tamás Blues Band

Ezen túl persze számtalan más koncert, kiállítás és egyéb program várja az érdeklődőket, amik közül itt lehet válogatni.

"- A fenti programok mellett szombaton 10-16 óráig óránként indul a Kossuth térről egy városnéző hajó, Milisits Máté művészettörténész vezetésével. Az egyik megállóban, a Vigadónál egy szelfitábla is lesz, ahol fotót lehet készíteni a Budai Várral a háttérben. Ezeket a képeket a tanácsnoki titkárságra beküldők, résztvesznek egy nyereményjátékon, és két főre belépőt nyerhetnek az Erszébet téri óriáskerékre"

- mondta zárszóként Wohlmuth István.

https://stukko.blogstar.hu/./pages/stukko/contents/blog/42641/pics/lead_800x600.jpg
Aranytíz,Belváros,Belvárosi Művészeti Napok,Fesztivál,Kultúra,Művészet,Programok
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?