Történelmünk: a Gerbeaud-ház

Ragnar Volarus

Budapest talán leghíresebb cukrászdája a Vörösmarty tér büszkesége, mely igazi sikertörténettel bír. A Gerbeaud-ház Budapesten, az V. kerületi Vörösmarty tér 7-9. alatti épület. Négyemeletes, több belsőudvaros, szecessziós-későeklektikus épület-pár, amely 1858-ban épült. Az építtető Eisele Antal szabómester és Lánczy Leó, a Pesti Magyar Kereskedelmi Bank vezetője volt, a tervező és építő pedig Gottgeb Antal építőmester és Pest város építőmestere, Hild József. A századforduló hangulatát őrző mai Gerbeaud Ház több egységre oszlik, a cukrászdán kívül étterem, sörház, és több rendezvényterem alkotja.

A Gerbeaud-ház 1900 körül

A ház helyén 1830-ban a Harminchad épülete állt, majd 1859-ben az adóhatóság elhagyta a területet, a telket pedig négy részre osztották. A házon a Pesti Magyar Kereskedelmi Bank, Eisele Antal szabó, Kovács Sebestyén Endre sebészprofesszor és Lyka D. anasztáz bőrkereskedő osztoztak – és mivel így az épületben mindenki vágott valakit, azt el is kezdték “négy vágó” házának csúfolni.

1859-ben a tulajdonosok külön-külön Gottgeb Antalt és Hild Józsefet kérték fel az épületeik tervezésére. A tervek szerint a telek bal oldalán a Pesti Magyar Kereskedelmi Bank székháza, a jobb oldalán Eisele Antal szabómester számára bérház épült. A tulajdonosok és a két építész még az építés előtt megegyezett abban, hogy az eredeti terv helyett Hild József tervei alapján alakítják át, kiegészítve azt korinthoszi oszlopokkal és néhány szoborral, hogy még inkább emelje az akkor még Gizella térre keresztelt Vörösmarty tér fényét.

1861-től működött az épületben cukrászda, amit Privorszky Ferenc üzemeltetett – a vendégek is említésre méltóak, hiszen a Deák-párt tagjai jártak ide két törvénykezés közt egy-egy kávéra vagy süteményre. Később a cukrászdát Kugler Henrik vette át, miután átköltöztette Kugler Antal József téri cukrászdáját az épületbe. A cukrászdának hamar híre ment fagylaltjai és jegeskávéi miatt, ám az igazi vonzerőt az úgynevezett kuglerek jelentették, melyek a bonbonokat és mignonokat takarták.

1902-ben a mai Vörösmarty tér a Váci utca felől nézve, szemben az akkor még csak háromemeletes Gerbaud-ház

A mai ház névadója, Gerbeaud Emil svájci származású cukrász 1884-ben költözött Magyarországra, ahová Kugler Henrik csábította, mivel nem volt utóda. Budapesten betársult Kugler önálló cukrászdájába, aki 1870-ben helyezte át üzletét a Gizella téri épület földszintjére. Ő szerettette meg a pestiekkel a francia mignont, amelyet "kuglerként" emlegetett a vevőközönség.

1883-ban a cukrászda Émile Gerbeaud tulajdona lett, és „Gerbeaud - Kugler utóda” néven nevezte el üzletét, és nem tétlenkedett, még 1886-ban egy kisebb csokoládégyárral bővítette ki az üzletet, mely később átköltözött a Duna utcába. Az új tulaj rövid idő alatt világhírnévre tett szert csokoládéval bevont drazséival, a macskanyelvvel, konyakmeggyel és a diós-lekváros-csokoládés Gerbeaud-szelettel – ezek természetesen mind kaphatóak voltak Budapest szívében, nem csak a budapestiek kedvenc helyévé avanzsálva a cukrászatot, hanem az ide látogató külföldiek ízlelőbimbóit is gyönyörködtetve.

Kiemelkedő volt a cukrászda díszes berendezése miatt is – a cukrászmester a legdrágább bútorokkal díszítette a szalonokat és a dohányzót, de volt arra is példa, hogy egyenesen a Párizsi Világkiállításról Moreau-képet, mely ma is látható a Vörös szalonban. Külön szalont nyitottak a királyi családnak, hogy azok jelenléte ne zavarja a többi vendéget – és fordítva. Ez is azt mutatja, hogy a Gerbeaud-ház már ekkor kiemelkedő jelentőségű volt Budapest életében.

A sikert a számok is jól mutatták – 1892-ben Gerbeaud már túl volt hatmillió tonna konyakos meggy és macskanyelv eladásán. Gerbeaud 1892-ben megvásárolta az épületet az akkori két tulajdonostól Eisele Antaltól és a Magyar Kereskedelmi Banktól, és 1912-ben Fellner Sándor tervei alapján a három emeletre még egy szecessziós stílusú negyediket is építtetett.

A háborúk a cukrászdát sem kímélték – bár az épületet nem érte kár, a tojás- és liszt hiány miatt a kiszállítások a szállodáknak és megrendelőknek sokáig szüneteltek és a Tanácsköztársaság idején bevezetett édességkvóta sem tett túl jót az üzletnek…

Miután harminchét évig üzemeltette cukrászdáját, 1919-ben a Tanácsköztársaságot követően meghalt.

A Gerbeaud Cukrászda (pestiesen „A Zserbó”) nagyon sikeres lett Budapesten, amelynek legkedveltebb terméke a konyakos meggy lett, és a később nagyon híressé vált „zserbó” szelet, ami azonban Gerbeaud Emil cukrászdájának az idejében még nem létezett, mert az az 1948-1984 között ugyanezen a helyen működött Vörösmarty Cukrászda terméke volt. 1948-ban a cukrászda az állam tulajdona lett és 1984-ig ezért nem is viselhette a Gerbeaud nevét.

A Vörösmarty is ápolta a hagyományokat és a cukrászmesterek generációról generációra adták át a szakmai tudást, így a „zserbó” megtartotta a világhírnevét. 1995-ben a Hungar Hotels kezelésében lévő cukrászda, a teljes ingatlan és a védjegy is magántulajdonban van, Erwin Müller német üzletember vásárolta meg, aki 1997-ben egy éven át tartó rekonstrukció során a legújabb technikai igényeknek megfelelően modernizálta és az egész épületet felújíttatta. Napjainkban a Gerbeaud Cukrászda és Irodaház a Gerbaud cukrászdának és kávéháznak és 3 emeleten exkluzív irodaterületnek ad helyet. A belső udvarban kialakított, üvegtetővel fedett Átrium rendezvényteremként működik.

 

A zserbó

Átrium terem

Talán kevesen tudják, hogy Gerbeaudban már a XIX. század legvégén rendezvényt, partit, és esküvőt szerveztek a társadalmi élet legillusztrisabb rétegeinek. Festmény örökíti Sisi királynőt, mikor kilép Gerbeaud híres Városligeti Pavilonjából (a festmény a Gödöllői Királyi Kastélyban látható). E szép kor szellemét szinte érzékelhetően őrzi ma is a Gerbeaud Ház. Az épület legnagyobb terme, az üvegtetővel fedett történelmi belső udvaron kialakított Átrium terem 300 négyzetméter hasznos vendégtérrel várja kedves vendégeit.

 

Emeleti dísztermek

A sorozatosan egymásba kapcsolódó termek mennyezete gazdagon aranyozott, művészi stukkókkal díszített. A Vörösmarty térre néző két főterem falai nemes, intarziabetétes faburkolattal vannak ellátva, az e két termet elválasztó teremmagasságú csuklós faajtók ablakai csiszolt üvegek, az egyikük végén hatalmas tükör emeli a környezet eleganciáját.

A Dorottya utca mentén kisebb és nagyobb termek váltogatják egymást. Az őket összekötő, középen nyíló nagy szárnyas ajtók mögül újabb és újabb gyönyörű látvány tárul a rendezvények résztvevői elé, a vendég úgy érezheti magát, akár egy mesés francia kastély látogatója.

Gerbeaud Sörház

A Gerbeaud Sörház a jól ismert és méltán népszerű Gerbeaud Kávéház alatt helyezkedik el. A Sörháznak a Vörösmarty tér ékességeként pompázó patinás épület ad otthont, amely akár a Kis földalattival, akár a Váci utcáról gyalogosan is könnyen megközelíthet. Ide akár egy baráti sörözésre vagy egy kiadós étkezésre is megéri betérni. A ház saját, habos és gyöngyöző csapolt-, illetve palackos sörei mellé helyben készített sörkorcsolyák közül választhat. A ‘Sörház’ sült kolbász igen ízletes és kellően fűszeres, méretét tekintve fél- és egy méteres változatot rendelhet, hozzá mustár, torma és savanyú párolt káposzta illik.

A legtöbb étel mellé langyos, házi perecet kínálnak, amelyen a hatalmas sószemek alig várják, hogy elropogtassák őket. Az asztalokon található perec állványról ki-ki maga elveheti a számára legvonzóbbat. 

ONYX étterem és Onyx Salon

A régi Kis Gerbeaud helyén kialakított, klasszikusan elegáns és mégis bátran fiatalos étterem konyhájával deklaráltan a legjobbak közé akar kerülni. Az 50 személyes étterem belső tervezését a több külföldi éttermet is megálmodó Varró Zoltán belsőépítész végezte. Így alakult ki a Gerbeaud belső képéhez jól illeszkedő, mégis fiatalos és modern belső, ahol a hangsúly a harmónián van.

https://stukko.blogstar.hu/./pages/stukko/contents/blog/42959/pics/lead_800x600.jpg
Belváros,Gerbeaud-ház,Történelem
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?