A Belváros és a The Ramones

Ragnar Volarus
ITT SZÜLETETT TOMMY RAMONE!
Sokáig ez a felirat csupán krétával állt a Bajcsy-Zsilinszky út 36-38. szám alatti ház falán, ahol 1956-ig, a kommunizmus elől való disszidálásáig élt Tommy Ramone. Ezt viszont immár lassan egy éve emléktábla hirdeti, hogy Belváros szülötte Erdélyi Tamás, a Ramones dobosa, aki az egyetlen Magyarországon született zenészként került be a rock and roll halhatatlanjainak csarnokába (Rock and Roll Hall of Fame). 

A filccel készült felirat

2016. augusztus 15-én jelentette be Szentgyörgyvölgyi Péter, Nyitrai Zsolttal és Pálinkás Szűts Róberttel közösen, hogy emléktábla készül a ház falára. Ez pedig hamarosan meg is valósult, hiszen alig egy hónappal később, szeptember 30-án megtörtént az átadás is.

A magyar fővárosban született zenész 1974 és 1978 között volt a Ramones dobosa. Hétéves korában, az 1956 októberét követő megtorlások miatt kellett szüleivel elhagynia Magyarországot, az emléktáblát a forradalom 60. évfordulója alkalmából is állították.

A magyar és angol nyelvű emléktábla szövege kitér arra, hogy Tommy Ramone az egyetlen Magyarországon született zenész, aki bekerült a Rock and Roll Hírességek Csarnokába. Az emléktábla tetején a Ramones első lemeze, az 1976-ban született cím nélküli anyag borítója is látható.

Az átadáskor Pálinkás Szűcs Róbert felidézte, hogy két évvel ezelőtt, nem sokkal Tommy Ramone halálát követően még szabálysértési eljárás indult ellene, amikor a zenész szülőházára a figyelmet felhívó feliratot filccel a falra véste.

A New York-i Ramones a rockzene történetének egyik legnagyobb hatású zenekara. A nyers, lecsupaszított, kétperces számokat produkáló punk-rock csapat 1974 és 1996 között 2263 koncertet adott, és számos olyan felvételt készített, amely a könnyűzene történetének fontos része: ilyen például a Blitzkrieg Bop, az I Wanna Be Sedated, a Rock 'n' Roll High School vagy a Psycho Therapy.

Ramones, New York, 1975

A zenekar alapítói közül ma már senki nem él: az alkohollal és kábítószerrel átitatott történet áldozatai közül Joey, az énekes 2001-ben, Dee Dee, a basszusgitáros 2002-ben, Johnny, a gitáros 2004-ben, Tommy tavalyelőtt hunyt el. A 63 éves Marky Ramone (Marc Steven Bell), aki 1978 és 1983, majd 1987 és 1996 között volt az együttes dobosa, tavaly és idén is fellépett zenekarával Budapesten.

https://stukko.blogstar.hu/./pages/stukko/contents/blog/41188/pics/lead_800x600.jpg
Emléktábla,Hírességek,The Ramones,Történelem
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?