Pihenjünk (vagy sportoljunk) a Belvárosban - Olimpia park

Ragnar Volarus

A 2-es villamos sínpárja mellett húzódó Olimpia park egy többfunkciós, nyitott közösségi tér, amely többek közt Magyarország sportbajnokai előtt tiszteleg. Ezt a zöldesített közösségi teret 2014-es felújítása során olyan rekreációs elemekkel turbózták fel, mint a kosár- vagy focipálya, de egy játszótér is helyet kapott benne csúszdákkal, különböző méretű és nehézségű mászókákkal. Ám a park nem csak sportrajongóknak kínál kikapcsolódási lehetőséget. Az olimpiai ötkarika „árnyékában” egy rögtönzött ebédet is csaphatunk, hiszen  piknikezni, pihenni is lehet. A park része még egy kutyafuttató, valamint az Olimpiai játékok tiszteletére épült emlékmű, amiről egyébként a nevét is kapta.

Ha a Jászai Mari tér felől közelítünk, akkor érdemes az árnyas fáiról ismert Falk Miksa utca felől érkezni, hiszen ez a környék is megszépült a közelmúltban. Ráadásul az utca végén ott áll Peter Falk, azaz Columbo (és a Kutya névre hallgató basset hound) szobra.

 A parkba egy széles, fából és betonból épült kapun keresztül léphetünk be, amely helyet ad egy – a nyári melegben igencsak hasznos –párakapunak is.

A bejárattól balra, a látszóbeton felületen homokfúvással készült kis pontok adják ki a világ térképét, azon pedig fém körök jelölik az olimpiák és paralimpiák helyszínét és évszámát, a pergolák alatt, a beton támfalon pedig azok az olimpiai sportágakra utaló sziluettek láthatóak, amelyekben a magyarok érmet szereztek.

A tér középső, reprezentatív részét a parknak nevet adó “olimpiai gondolat” jegyében alakították ki. Középen álló kő és bronz alapanyagú Olimpiaiemlékmű (1996) és ennek tengelyében, a Duna felé a Szimbólum című, acélból készült szoborral (2014). A budai oldalról is jól látszó ötkarika nemzeti színű festést kapott.

Az oszlop körül minden az ötös számra, az öt karikára, az olimpiára utal: a burkolatba süllyesztett vízmedencék és a csobogók száma, elrendezése, a megvilágítás színei. Szintén ehhez a középső területhez, vagyis az Olimpikonok teréhez tartozik az a fal is, ami az aranyérmes nyári olimpikonjaink dicsőségét hirdeti.

 A park déli oldala a sporté és a játéké. A park egyik részét az öntöttgumi borítású kosár- és focipálya, a fennmardó területet pedig a játszótér kapta meg. A kosárpályát már érte kritika, hogy nem szabvány magasságon van a gyűrű, hanem valamivel alacsonyabban. Ennek rém egyszerű a magyarázata: a park kialakításakor nem éppen a profikra, hanem leginkább a fiatalokra és a gyerekekre gondoltak, akik így hamarabb jutnak sikerélményhez egy sikeres dobás után.

Természetesen mindenütt védőborítás, különböző játékok, de az igazi különlegesség egy hajót formázó mászóka, ami az egykori Maros folyami hadihajó formáját idézi.

A park északi része a nyugizóna, ahol fűre lépni, sőt feküdni is szabad. Ez a piknikezők igazi mekkája. 

A négylábú kedvencek pedig külön futtatót kaptak az északi oldalon,ahol helyet kapott egy ivókút, a szagokat “elnyelő” zeolit burkolat és dupla bejárati kapu is.

Ráadásul nem elhanyagolható módon, az Önkormányzat minden tavasszal családi napot és kutyafesztivált is szervez a parkban, utóbbi összehozásában a Vigyél Haza Alapítvány is tevékeny részt vállal.

Címkék: Belváros, Park, Sport
https://stukko.blogstar.hu/./pages/stukko/contents/blog/41187/pics/lead_800x600.jpg
Belváros,Park,Sport
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?