Történelmünk: a Deák téri evangélikus templom

Ragnar Volarus

A Deák téri evangélikus templom Budapest legrégebbi és legismertebb evangélikus temploma, torony nélküli klasszicista stílusú teremtemplom a budapesti Deák Ferenc téren (az V. kerületben). A legnagyobb budapesti protestáns templom. A csatlakozó épületekkel együtt alkotott tömbben sok más evangélikus intézmény is működik (evangélikus gimnázium, lelkészi hivatal, lelkészlakások, könyvesbolt, múzeum, óvoda) ezért a területet gyakran Insula Lutherana-nak („evangélikus sziget”-nek) nevezik.

A templom Pollack Mihály tervei alapján épült 1799-1808-ban. 1809 júliusától 1811 tavaszáig katonai ruharaktár volt. 1811-ben szentelték fel. Kettős karzata 1820-ban készült, majd a Hentzi-féle ágyúzáskor megrongálódott. Mai, dór falpillérekkel tagolt, timpanonnal lezárt, nemes vonalú főhomlokzatát 1856-ban Hild József építette, később 1867-től Benkó Károly irányította a templommal kapcsolatos építkezési feladatokat.

Pollack Mihály

A klasszicista tornyocskát 1875-ben statikai okból el kellett távolítani, s ugyanekkor cserélték a templom dongamennyezetét megtört síkú kazettamennyezetre. A második világháborúban és az M2-es metróvonal építésekor is károkat szenvedett. A torony és harang nélküli templom az ezredfordulón egy kis (számítógéppel vezérelt) harangsort kapott, ami minden egész órában szólal meg, és az adott hét Evangélikus főénekét játssza.

Az 1838. márciusi pesti árvíz alkalmával sokaknak szolgált menedékül. A homlokzaton levő márványtábla szerint Kossuth Lajos itt kereszteltette meg fiait, Ferencet és Lajos Tivadart. Erről a templom falán a következő szövegű emléktábla olvasható:

Hazánk és egyházunk nagy fia Kossuth Lajos
ebben a templomban kereszteltette meg fiait
Ferencet és Lajos Tivadart
A Deák téri evangélikus gyülekezet.

Az udvar felőli falon két bronz dombormű Luther Márton 500. és Johann Sebastian Bach 300. születési évfordulójára emlékeztet.

E templom lelkésze volt többek között Ján Kollár, Székács József, Raffay Sándor és Keken András is, valamint püspökként Ordass Lajos. A templom ma is a Deák téri evangélikus gyülekezet életének központja, minden vasárnap és ünnepnapon több időpontban is van gyülekezeti istentisztelet a templomban.

A templom számos jelentős esemény színhelye volt. Többek között a Bányai és a Déli Evangélikus Egyházkerület több püspökét és egyházkerületi felügyelőjét is itt iktatták be hivatalába. A Déli Evangélikus Egyházkerület püspöke egyszersmind a Deák téri gyülekezet lelkésze is. Az evangélikusok az ország templomának tekintik, a Magyarországi Evangélikus Egyház sok központi eseménye is itt zajlik le. Itt kerül megrendezésre 1990 óta minden év júniusában a Budapesti Bach-hét. A templom az udvar felől mozgássérültek számára is megközelíthető.  A legutóbbi külső felújításra 2003-ban került sor.

Az épület:

Három oldalán szabadon álló, negyedik oldalán toldaléképülethez csatlakozó, klasszicista csarnoktemplom, torony nélkül.
A nyugati oldalán az evangélikus iskolához és paplakhoz csatlakozó egységes tömegű templom tömbjét - pilaszterekkel, illetve lizénákkal megszakított - két részes monumentális övpárkány tagolja és három részes szabályos dór övpárkány koronázza, triglif és metropé-mezős tagolással, a triglifek alatt guttasorral és a koronázó rész függőlemeze alatt fogrovatsorral. Az épületet hatalmas, domború bádog tetőszerkezet fedi. A templombelső egyterű, téglalap alaprajzú csarnok, kettős karzattal. Az oltár Pollack Mihály műve, Raffaello Transzfigurációjának (Krisztus Tábor hegyi színeváltozása) művészi átköltése díszíti Lochbichler Ferenctől. A szószéket és a vörösmárvány keresztelőmedencét Dunaiszky Lőrinc készítette.

https://stukko.blogstar.hu/./pages/stukko/contents/blog/40696/pics/lead_800x600.jpg
Belváros,Deák téri evangélikus templom,Történelem,Vallás
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?