Történelmünk: a Gresham-palota

Ragnar Volarus

Jelenleg Budapest legdrágább királyi lakosztálya található abban a világörökség részévé nyilvánított palotában, amely egykor a londoni The Gresham biztosítótársaság székháza volt.

A Gresham története rendkívül szövevényes, kimondottan XX. századi. A nagy gazdasági világválság épp annyira meghatározta az épület sorsát, mint a két világháború, a szocializmus, vagy a rendszerváltás.

 

A Nákó-ház bontása 1903-ban

 

A Gresham helyén a Nákó-ház állt egykor, ez volt Pest első palota jellegű bérházainak egyike, talán legmonumentálisabb magánépülete. Helyére épült 1904 és 1906 között a Gresham-palota, mégpedig Quittner Zsigmond és a Vágó fivérek tervei alapján, az angol Gresham Életbiztosító Társaság mintegy 3 millió koronájából. Az épület Budapest egyik legnagyobb összterületű lakóháza volt (12ezer négyzetméter) egyedi burkolólapjait a Zsolnay-gyárban készítették, üvegablakait Róth Miksa tervezte. Díszes homlokzatával, domborműveivel, pávás rajzú szép kovácsoltvas udvari rácsaival a szecesszió egyik legjellemzőbb példája fővárosunkban, ráadásul a liberális politika gyújtópontja és központja volt hajdanán.

 

Az első világháború után nyitotta meg kapuit földszinti termeiben a híressé vált Gresham-Venezia kávéház, kávéházban jöttek össze a két világháború között azok a progresszív szellemiségű politikai gondolkodók és képzőművészek, művészettörténészek és műgyűjtők, akiknek asztaltársaságát később Gresham-körnek nevezték.

A Gresham-Venezia egykor és most

 

Az épület alagsorában nyílt meg 1921 őszén a Pódium Kabaré. Vezetője Nagy Endre nagyváradi író volt, aki beszédhibájával lett felejthetetlen konferanszié. A kabarét 1923-ban betiltották. 1936 őszén azonban újra kacaj költözött a házba, Pódium Írók Kabaréja néven nyitott új színpadot Mikszáth Kálmán keresztfia: Békeffy László. A társulat tagjai voltak többek között: Emőd Tamás, Kellér Dezső, Kőváry Gyula, Kiss Manyi, Komlós Vilmos, Herczeg Jenő és Pethes Sándor. Az előadások mindig teleházasok voltak, 320 főt fogadtak egy-egy este. 1940 tavaszán ismét betiltották, majd megint újjá éledt. Több helyszín után volt még pár kísérlet a Greshamben, de 1942-ben megszűntek az előadások.

Szintén itt kapott helyet az 1923-tól működő, Rassay Károly által jegyzett, és a polgári liberális ellenzék legfontosabb sajtóorgánumának tartott Esti Kurír szerkesztősége.

A ház egykori lakói között is találhatunk nem egy neves személyt, itt élt többek között Kossuth Lajos fia, Kossuth Ferenc, valamint több színművész, így Csortos Gyula, Turay Ida*, Egri István, Náray Teri. Később, a világháborúban nagyon megrongálódott az épület, a helyreállítás többnyire barbár módon történt. A háború után a lakók többsége kicserélődött, a hatalmas lakásokat leválasztották, az épület állaga egyre jobban romlott.

* A rendszerváltás után 30 lakó élt továbbra is az épületben, akiket sem az önkormányzat, sem egy indiai befektetőcsoport nem tudott meggyőzni a kiköltözésről. A legmakacsabb köztük a húszas, harmincas években naiva szerepeket játszó Turay Ida volt. A színésznőt többen felkeresték, de mindannyiszor elzárkózott az ajánlatok elől. Végül többszöri próbálkozás és különböző trükkök alkalmazása után egy neves ügyvédnek sikerült meggyőznie, hogy hagyja el a romos palotát. 

Turay Ida

1987 óta más dunaparti épületekkel együtt a Világörökség része, egy évvel később pedig az V. kerületi önkormányzat képviselőtestülete úgy határozott, hogy a Gresham palotát eladja. Az elhatározást bő évtizedes jogvitasorozat követte, az épület privatizációja politikai botránnyá alakult, mivel abban Medgyessy Péter későbbi miniszterelnök cége, a Medgyessy Consulting is részt vett. A botrányt kirobbantó Magyar Demokrata és Magyar Nemzet később pert veszített Medgyessyvel szemben.

Szerencsére a helyzet megnyugodott, és 2004-ben teljes felújítás után mint 180 szobás luxusszálloda nyílt meg Four Seasons Gresham Palace Hotel néven. Szinte garantált, hogy a Magyarországra érkező hírességek, üzletemberek és államfők jelentős része itt száll meg. A szálloda személyzete azonban kínosan ügyel arra, hogy a szállóvendégeik kilétét teljes titoktartás övezze.

A Gresham-palota ma

 

https://stukko.blogstar.hu/./pages/stukko/contents/blog/38843/pics/lead_800x600.jpg
Gresham-palota,Történelem
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?