Sportközpont a Belvárosban extrákkal

Ragnar Volarus

A Belvárosról már tudjuk, hogy szép. Nem is kicsit. Ha kikapcsolódni szeretnénk, arra is találunk lehetőségeket, az oktatás is kiemelkedő. Persze ez a kerület sem tökéletes, vannak hiányosságok. Sportolni nem nagyon lehet, elég szegény a kínálat. Szerencsére ezt nem csak mi tudjuk és gondoljuk így. 

Merthogy pénteken egy sajtótájékoztatón Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester bejelentette, sportközpont épül a Belvárosban. Nem is akármilyen! Úszni szeretnél? Nem probléma, lesz rá lehetőség. Kosárlabdázni támadt kedved? Nem akadály. Testépítés, fitnesz? Viccelsz, enélkül neki se fognak egy ilyen építkezésnek. Wellness? Naná! Jóga, aerobic, táncoktatás? Több teremben. Extrém sport? Ha a falmászás megfelel, akkor az is.

Ám az új sportközpont ennél is tovább megy, az utcaszinten két rendezvényteremmel alkalmas lesz kisebb koncertek, kiállítások, irodalmi események mellett szalagavató bál, nyugdíjas találkozó és akár esküvő rendezésére is.

Mindez hol? A Vadász utcában, ahol egy több mint száz év során megfáradt, életveszélyessé vált lakóház helyére kerül majd az új épület.

De pontosan mik is lesznek az épületben? Erről Skardelli György építész beszélt, aki az épületet tervezte.

Két medence is található majd az épületben. A négypályás úszó medence a biztos úszóknak készül, a galériásan kialakított medence térben, pedig egy 80 cm mély medence segíti majd az úszni nem tudók oktatását. Az úszás mellett egy wellness rész várja a relaxálni vágyókat, szaunával, sókamrával, jakuzzival és termálmedencével. Kisebb - nagyobb terek biztosítanak majd lehetőséget a terem sportok kedvelőinek. A teljes szintet elfoglaló kosárlabda terem mellett két összenyitható kisebb teremben lehet jógázni, aerobik és táncórákat tartani. Az épület legfelső szintjén a kondicionáló termek látogatóit várják a különböző izomzatokat megmozgató speciális gépek, berendezések. A terem egy nyitott belső udvarra néz, ahonnan egy lépcsővel a tetőteraszra is fel lehet jutni, gyönyörködni a panorámába, élvezni a belvárosi tetők barátságos hangulatát egy frissítő elfogyasztása mellett.

Az épület tehát többfunkciós, de nem csak ettől igazán exkluzív. Kettős homlokzata, lesz amely az úgynevezett Fényudvarnak ad majd helyet, és a föld alatt lévő szintekre is természetes fényt juttat. 

A grafikázott üveg homlokzat még a pince szintre is lejuttatja a napsugarakat, és a mögötte húzódó ornamentális, hullámzó szerkezeti fallal egyedi karakterű megjelenést kölcsönöznek az egyedi rendeltetésű épületnek. A két homlokzati réteg közötti mászó fal erősíti ezt a sajátos épület megjelenést és a falra kapaszkodó sportolók látványával együtt jó hírvivője a most születő új létesítménynek, amely igazi látványossága lehet a megújuló Vadász utcának.

- mondta Skardelli György.

Jól hangzik. De mi az az ornamentális, hullámzó szerkezeti fal? Egy az izomrostokhoz hasonló szerkezeti elem, mely egy esetleges földrengés esetén óvja az épületet.

Dr. Finta József, Ybl Miklós-díjas építész opponensként mondta el véleményét a Belvárosi Sportközpont terveiről.

Ez a terv, melyről itt, ma szó van, e változtatások egyik első elemeként értékelhető. És – ezért olyan fontos cselekedet, hogy egy ilyen sűrűségű városrészbe igen induktív kulturális – sport – közösségi funkciót helyeznek el. Etalon-értékű lehet ez a mozdulat, nem csupán a Belváros egyéb területeire, de egész Budapestre nézve is, ahol ennyire sűrű a beépítés, ennyire „tömören” él a lakosság, s ennyire vágynak kultúrára, sportra, szellemi és fizikai mozgásra, magyarán életre. S azoknak, akik most izgatottak lettek a ház üveghomlokzatától, transzparenciájától, óriás tükrétől, azt javaslom, hogy várják ki az építés végét. Meg fognak nyugodni!

Végezetül pedig itt egy kisfilm, hogy miképpen fest majd ez a sportközpont. Nagyon várjuk.

https://stukko.blogstar.hu/./pages/stukko/contents/blog/38182/pics/lead_800x600.jpg
Belváros,Belvárosi Sportközpont,Sport,Vadász utca
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?