Történelmünk: a Deák téri evangélikus templom

2017.07.22.

A Deák téri evangélikus templom Budapest legrégebbi és legismertebb evangélikus temploma, torony nélküli klasszicista stílusú teremtemplom a budapesti Deák Ferenc téren (az V. kerületben). A legnagyobb budapesti protestáns templom. A csatlakozó épületekkel együtt alkotott tömbben sok más evangélikus intézmény is működik (evangélikus gimnázium, lelkészi hivatal, lelkészlakások, könyvesbolt, múzeum, óvoda) ezért a területet gyakran Insula Lutherana-nak („evangélikus sziget”-nek) nevezik.

Pihenjünk meg a Belvárosban - Károlyi kert

2017.07.17.

A Károlyi-kert közpark Budapest V. kerületében. A Belváros legrégibb ebben a funkciójában megmaradt kertje, valamint a kevés magyarországi palotakert között a legjobban dokumentált. Területe a 17. század vége óta változatlanul 7625 m², vagyis 0,76 hektár.

Történelmünk: a Magyar Nemzeti Bank épülete

2017.06.18.

A ma már 112 éves Magyar Nemzeti Bank (MNB) épülete 1905-ben készült el. A XIX. század végén egyetlen épület állt a mai Szabadság tér helyén, az 1786-ban épült Újépület, amely az 1848-49-es szabadságharc után börtönként és kivégzőhelyként funkcionált. Nem volt tehát meglepő, hogy az épület lebontása után a helyén kialakult teret a szabadságról nevezték el. A területet parcellákra osztották és az Osztrák-Magyar Bank ide tette át székhelyét.

Az Újépület a Szabadság téren

Történelmünk: a Gresham-palota

2017.05.30.

Jelenleg Budapest legdrágább királyi lakosztálya található abban a világörökség részévé nyilvánított palotában, amely egykor a londoni The Gresham biztosítótársaság székháza volt.

A Gresham története rendkívül szövevényes, kimondottan XX. századi. A nagy gazdasági világválság épp annyira meghatározta az épület sorsát, mint a két világháború, a szocializmus, vagy a rendszerváltás.

 

A Nákó-ház bontása 1903-ban

 

Történelmünk: a Szent István Bazilika

2017.04.26.

A budapesti Szent István Bazilika hazánk egyik legszebb, legjelentősebb egyházi és idegenforgalmi nevezetessége. Ennek oka egyrészt a névadó szent királyt, az ország államalapítóját megillető tisztelet, a történelmi múlt, másrészt maga az épület műemléki és művészeti értéke.

A mai bazilika helyén a 18. században Hecc színház (Hetz-Theater) állt, mely állatviadaloknak adott helyet. Az akkoriban kialakult új városrész, a Lipótváros egyik gazdag polgára, Zitterbarth János hamarosan kis, ideiglenes templomot építtetett ide. 1817-ben mintegy ezer hívővel megalakult a lipótvárosi plébánia, és ezzel felmerült az igény arra, hogy Lipótvárosnak saját, komoly plébániatemploma legyen.

Történelmünk: a Pesti Vigadó

2017.04.18.

A Pesti Vigadó Budapest belvárosában a Duna-parton található műemlék, turisztikai látványosság és összművészeti rendezvényközpont. És ennél sokkal több is.

A pesti publikum egyre inkább igényelte a tánctermet, melynek kivitelezése végül a Pollack Mihálynak adott megbízás alapján 1829-ben indult el. Így épült fel a Redoute, a mai Vigadó elődje, amely a pesti klasszicista építészet egyik csúcsteljesítménye lett.

Ezeket a cikkeket olvastad már?