Pihenjünk (vagy sportoljunk) a Belvárosban - Olimpia park

2017.08.12.

A 2-es villamos sínpárja mellett húzódó Olimpia park egy többfunkciós, nyitott közösségi tér, amely többek közt Magyarország sportbajnokai előtt tiszteleg. Ezt a zöldesített közösségi teret 2014-es felújítása során olyan rekreációs elemekkel turbózták fel, mint a kosár- vagy focipálya, de egy játszótér is helyet kapott benne csúszdákkal, különböző méretű és nehézségű mászókákkal. Ám a park nem csak sportrajongóknak kínál kikapcsolódási lehetőséget. Az olimpiai ötkarika „árnyékában” egy rögtönzött ebédet is csaphatunk, hiszen  piknikezni, pihenni is lehet. A park része még egy kutyafuttató, valamint az Olimpiai játékok tiszteletére épült emlékmű, amiről egyébként a nevét is kapta.

Címkék: Belváros, Park, Sport

Ingyenes sportolási lehetőségek a Belvárosban

2017.07.30.

Sokan úgy tartják, hogy sportolni szabad levegőn a legjobb! Legyen az valamilyen labdajáték, kerékpározás, futás, bicikli, az igazi életérzés a természetben űzni ezeket a sportokat, és nem egy zárt, levegőtlen térben.

Történelmünk: a Deák téri evangélikus templom

2017.07.22.

A Deák téri evangélikus templom Budapest legrégebbi és legismertebb evangélikus temploma, torony nélküli klasszicista stílusú teremtemplom a budapesti Deák Ferenc téren (az V. kerületben). A legnagyobb budapesti protestáns templom. A csatlakozó épületekkel együtt alkotott tömbben sok más evangélikus intézmény is működik (evangélikus gimnázium, lelkészi hivatal, lelkészlakások, könyvesbolt, múzeum, óvoda) ezért a területet gyakran Insula Lutherana-nak („evangélikus sziget”-nek) nevezik.

Pihenjünk meg a Belvárosban - Károlyi kert

2017.07.17.

A Károlyi-kert közpark Budapest V. kerületében. A Belváros legrégibb ebben a funkciójában megmaradt kertje, valamint a kevés magyarországi palotakert között a legjobban dokumentált. Területe a 17. század vége óta változatlanul 7625 m², vagyis 0,76 hektár.

A Belváros is lehet zöld, és egyre inkább az is

2017.07.08.

Merthogy a mai napon a befejeződött a Hercegprímás út felújítása. Persze csak szimplán ettől még nem lesz zöldebb a Belváros. Azonban az önkormányzatnak szívügye, hogy nem csupán visszapótolja a kerület faállományát, hanem növelje is azt. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy az elmúlt 10 évben több mint 230 fát telepítettek a kerület különböző részein, leginkább az egyes közterület fejlesztési projektek kapcsán. 

Két keréken a Belvárosban

2017.06.29.

Sokan panaszkodnak a parkolóhelyzetre a Belvárosban. Ezen is folyamatosan dolgozik a kerület vezetése (hamarosan vissza is térünk erre a témára), ám szerencsére itt a jó idő, és adja magát egy másik közlekedési alternatíva, a kerékpár.

Újra Budapesten, a Belváros felett repülnek a világ leggyorsabb pilótái  

2017.06.26.

Az idén immár 11. alkalommal tér vissza Budapestre a Red Bull Air Race világbajnoki sorozat, amelynek elismerten az egyik legizgalmasabb helyszíne a magyar. Egyrészt a fővárosunk impozáns helyszínt biztosít a felfújható kapuk között zajló, versenynek – háttérben a Parlamenttel, a Belvárossal, a Duna másik partján pedig a Budai Várral –, másrészt pedig már a futam rajtja is tartogat izgalmakat, hiszen a Masters-mezőny hagyományosan átrepül a Lánchíd alatt, ami hatalmas élmény nemcsak a nézőknek, hanem a versenyzőknek is.

Történelmünk: a Magyar Nemzeti Bank épülete

2017.06.18.

A ma már 112 éves Magyar Nemzeti Bank (MNB) épülete 1905-ben készült el. A XIX. század végén egyetlen épület állt a mai Szabadság tér helyén, az 1786-ban épült Újépület, amely az 1848-49-es szabadságharc után börtönként és kivégzőhelyként funkcionált. Nem volt tehát meglepő, hogy az épület lebontása után a helyén kialakult teret a szabadságról nevezték el. A területet parcellákra osztották és az Osztrák-Magyar Bank ide tette át székhelyét.

Az Újépület a Szabadság téren

A legjobb sörfesztivál, a legjobb helyen

2017.06.13.

Új rendezvénnyel jelentkeznek a Budavári Sörfesztivál szervezői a Szabadság téren, amit ők csak úgy aposztrofálnak, hogy "az egyik legtekintélyesebb tér a belvárosban". A rendezvény térben, és sörkínálatban egyaránt megnő: kézműves sör utcával, új magyar sörök bemutatójával is készülnek a szervezők. A koncepció tehát a megszokott, de jóval nagyobb és ami fontos, zöldebb területen várják a vendégeket a szervezők. A hab a tortán a sörön, hogy ráadásul még több sörkülönlegességgel mint eddig.

Ennél jóval nagyobb lesz a választék

Ha Belváros, akkor művészet (is)

2017.05.26.

A hétvégén nem csupán a Belvárosi Fesztivál gazdag programkínálata csábítja a kikapcsolódni vágyókat. Aki a művészet iránt érdeklődik, szintén célba veheti a belvárost. Merthogy van Budapest szívében, Lipótvárosban egy hangulatos, fákkal szegélyezett utca, a Falk Miksa utca, amely a legigényesebb galériáknak, műtárgykereskedéseknek, aukciós házaknak ad otthon, számuk megközelíti az ötvenet. 2006 tavaszán született meg az ötlet, hogy a Falk Miksa utca is nyisson a nagyközönség felé: így jött létre a Falk Art Fórum Antik és Modern Művészeti Fesztivál.

12

Ezeket a cikkeket olvastad már?