Kiemelt bejegyzések

Szombaton Belvárosi Családi Piknik – Kortárs Gyermekirodalmi Játszótér

Szombaton Belvárosi Családi Piknik – Kortárs Gyermekirodalmi Játszótér

2017.09.13. | Ragnar Volarus

Belváros-Lipótváros Önkormányzata és a Belvárosi Közösségi Tér immár hagyományosan ismét megrendezi a Belvárosi Családi Pikniket.

Tovább
Az erdő két napra a Belvárosba költözik

Az erdő két napra a Belvárosba költözik

Tovább
Történelmünk: az Igazságügyi palota, avagy a Néprajzi Múzeum

Történelmünk: az Igazságügyi palota, avagy a Néprajzi Múzeum

Tovább

Két keréken a Belvárosban

2017.06.29.

Sokan panaszkodnak a parkolóhelyzetre a Belvárosban. Ezen is folyamatosan dolgozik a kerület vezetése (hamarosan vissza is térünk erre a témára), ám szerencsére itt a jó idő, és adja magát egy másik közlekedési alternatíva, a kerékpár.

Újra Budapesten, a Belváros felett repülnek a világ leggyorsabb pilótái  

2017.06.26.

Az idén immár 11. alkalommal tér vissza Budapestre a Red Bull Air Race világbajnoki sorozat, amelynek elismerten az egyik legizgalmasabb helyszíne a magyar. Egyrészt a fővárosunk impozáns helyszínt biztosít a felfújható kapuk között zajló, versenynek – háttérben a Parlamenttel, a Belvárossal, a Duna másik partján pedig a Budai Várral –, másrészt pedig már a futam rajtja is tartogat izgalmakat, hiszen a Masters-mezőny hagyományosan átrepül a Lánchíd alatt, ami hatalmas élmény nemcsak a nézőknek, hanem a versenyzőknek is.

Történelmünk: a Magyar Nemzeti Bank épülete

2017.06.18.

A ma már 112 éves Magyar Nemzeti Bank (MNB) épülete 1905-ben készült el. A XIX. század végén egyetlen épület állt a mai Szabadság tér helyén, az 1786-ban épült Újépület, amely az 1848-49-es szabadságharc után börtönként és kivégzőhelyként funkcionált. Nem volt tehát meglepő, hogy az épület lebontása után a helyén kialakult teret a szabadságról nevezték el. A területet parcellákra osztották és az Osztrák-Magyar Bank ide tette át székhelyét.

Az Újépület a Szabadság téren

A legjobb sörfesztivál, a legjobb helyen

2017.06.13.

Új rendezvénnyel jelentkeznek a Budavári Sörfesztivál szervezői a Szabadság téren, amit ők csak úgy aposztrofálnak, hogy "az egyik legtekintélyesebb tér a belvárosban". A rendezvény térben, és sörkínálatban egyaránt megnő: kézműves sör utcával, új magyar sörök bemutatójával is készülnek a szervezők. A koncepció tehát a megszokott, de jóval nagyobb és ami fontos, zöldebb területen várják a vendégeket a szervezők. A hab a tortán a sörön, hogy ráadásul még több sörkülönlegességgel mint eddig.

Ennél jóval nagyobb lesz a választék

Történelmünk: a Gresham-palota

2017.05.30.

Jelenleg Budapest legdrágább királyi lakosztálya található abban a világörökség részévé nyilvánított palotában, amely egykor a londoni The Gresham biztosítótársaság székháza volt.

A Gresham története rendkívül szövevényes, kimondottan XX. századi. A nagy gazdasági világválság épp annyira meghatározta az épület sorsát, mint a két világháború, a szocializmus, vagy a rendszerváltás.

 

A Nákó-ház bontása 1903-ban

 

Ha Belváros, akkor művészet (is)

2017.05.26.

A hétvégén nem csupán a Belvárosi Fesztivál gazdag programkínálata csábítja a kikapcsolódni vágyókat. Aki a művészet iránt érdeklődik, szintén célba veheti a belvárost. Merthogy van Budapest szívében, Lipótvárosban egy hangulatos, fákkal szegélyezett utca, a Falk Miksa utca, amely a legigényesebb galériáknak, műtárgykereskedéseknek, aukciós házaknak ad otthon, számuk megközelíti az ötvenet. 2006 tavaszán született meg az ötlet, hogy a Falk Miksa utca is nyisson a nagyközönség felé: így jött létre a Falk Art Fórum Antik és Modern Művészeti Fesztivál.

Tizenegyedik alkalommal csinálják a Fesztivált

2017.05.24.

Aki azt hitte, tavaly ellőtték minden puskaporukat a Belvárosi Fesztivál szervezői, az idén nagyon kellemesen fog csalódni.

Merthogy nincs megállás, hiába volt az előző évben a jubileumi 10. BelFeszt, idén sem maradunk újdonság nélkül, ráadásul már nem kevesebb mint öt helyszínen találhatunk kedvünkre való programot. Pedig akár hátra is dőlhetnének az ötletgazdák, hiszen 2016-ban egy neves díjátadón a Sziget után a Belvárosi Fesztivált szavazták meg a második legjobb fővárosi fesztiválnak. És nem ez volt az egyetlen trófea amit besöpört a rendezvény, Tarlós István főpolgármester a „Budapestért” díjjal jutalmazta a BelFeszt közösségét a főváros napja alkalmából. Tehát a minőségi szórakozás eddig is garantált volt, ám idén újabb célközönséget is megcéloznak a szervezők.

Sportközpont a Belvárosban extrákkal

2017.05.13.

A Belvárosról már tudjuk, hogy szép. Nem is kicsit. Ha kikapcsolódni szeretnénk, arra is találunk lehetőségeket, az oktatás is kiemelkedő. Persze ez a kerület sem tökéletes, vannak hiányosságok. Sportolni nem nagyon lehet, elég szegény a kínálat. Szerencsére ezt nem csak mi tudjuk és gondoljuk így. 

Merthogy pénteken egy sajtótájékoztatón Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester bejelentette, sportközpont épül a Belvárosban. Nem is akármilyen! Úszni szeretnél? Nem probléma, lesz rá lehetőség. Kosárlabdázni támadt kedved? Nem akadály. Testépítés, fitnesz? Viccelsz, enélkül neki se fognak egy ilyen építkezésnek. Wellness? Naná! Jóga, aerobic, táncoktatás? Több teremben. Extrém sport? Ha a falmászás megfelel, akkor az is.

Világsztárok a belvárosban

2017.04.30.

Versenyautók, versenymotorok, sőt, versenykamionok a város szívében? Ugyan kérem, ez már szinte hagyomány, idén ötödször lesz Nagy Futam, és ezúttal ismét a pesti oldalon, tehát már nem a Várkert Bazár környékén, hanem a Károly körút – Andrássy út lezárt szakaszain.

Címkék: Nagy Futam

Sakkpalota: az első lépések a Szent Istvánban

2017.04.27.

Az ötödik kerületben található iskolák közül, a Szemere utcai Szent István Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola nem csak egy iskola szeretne lenni a sok közül. A kerületben elsőként kezdték a két tannyelvű (magyar és angol) oktatást még 2008-ban, ennél is régebben működik az ének-egyházzene tagozat az iskolában, valamint az intézményben komplex művészeti nevelés is folyik. Ám mindezt még tovább bővítette az iskola, és 2016. szeptemberétől egy újabb dolgot vezettek be, a Sakkpalotát.

Címkék: Iskola, Oktatás, Sakk

Ezeket a cikkeket olvastad már?